Woestduinlaan 56, 3941 XE, Doorn
06 209 57 664
info@360gradenhb.nl

Een hoogbegaafd kind zonder motivatie

De vakantie is weer voorbij en de stress neemt bij sommige ouders en kinderen weer razendsnel toe. De laatste week spreek ik ze weer steeds vaker: moedeloze ouders. Na een eindeloze zoektocht in wat er aan de hand is met hun kind zijn ze met behulp van een IQ test erachter gekomen dat hun kind hoogbegaafd is. Daar zit je dan. Je zoon of dochter blijkt een fantastisch stel hersens te hebben maar wordt een draak (vaak thuis) omdat het zich verveelt en zich aanpast aan zijn omgeving. Die frustratie gooien ze er graag thuis uit, daar waar ze zich veilig voelen. Gelukkig staat er ook vaak in het IQ rapport wat er nodig is. Een heleboel tips voor school en thuis, maar bovenal: meer uitdaging!

En dan begint het! Met het rapport onder de arm wordt school geïnformeerd over de behoeften die dit kind heeft. ’Graag meer uitdaging’ want hij verveelt zich en daarnaast leert hij op deze manier ook geen vaardigheden die later hard nodig zijn.

Gelukkig werkt school mee. Er wordt gecompact en het verrijkingsmateriaal is erbij gepakt en ingezet. Iedereen wacht vol spanning af! Nu gaat het goedkomen!

Maar na een paar dagen komt het eerste signaal van school. Hij doet niks. Hij gaat er niet eens aan beginnen. Hij kijkt ernaar, scant de inhoud, de moeilijkheidsgraad en vlucht naar de WC. Wanneer er geen mogelijkheid meer is om naar de WC te gaan, gaat hij andere kinderen van hun werk afhouden. Rondjes lopen, kletsen, clownesk gedrag vertonen……. Nu is er niet alleen meer een probleem thuis (met het boze gedrag) maar ook op school vertoont hij nu uitdagend gedrag.

Hoe kan dat nou toch?!

Gelukkig zijn er nog heel veel redenen waar nog naar gekeken kan worden waarom een kind minder enthousiast over zijn nieuwe schoolwerk is dan iedereen had gedacht. Maar wat nog niet zo bekend is, is dat dit gedrag ook voort kan komen uit niet-geïntegreerde primaire reflexen.

In dit geval waarschijnlijk de MORO reflex of de Fear Paralysis

De Moro reflex en de Fear Paralysis zijn een van de 21 primaire reflexen waar we als baby mee geboren worden en die ons helpen in onze ontwikkeling gedurende de eerste 3 levensjaren. De Moro wordt ook wel het alarmsysteem van het lichaam genoemd en zorgt voor een continue innerlijke strijd tussen vechten of vluchten. Doordat deze reflex ook zorgt voor een grote mate van alertheid en extra gevoelige zintuigen worden deze kinderen snel afgeleid. Hierdoor hebben ze vaak moeite met leren, concentreren en een taak afmaken.

De Fear Paralysis zorgt juist eerder voor een ‘freeze’ reactie. We noemen dit ook wel de ‘terugtrekreflex’. Een kind met een actieve Fear Paralysis is vaak angstig en wil liever geen nieuwe dingen uitproberen. Hij zal alles doen om de omstandigheden te omzeilen. Kan hij er niet onderuit komen? Dan kan het systeem zichzelf uitschakelen en is er grote kans op blokkeren of een black out, de hersenen bevriezen.

Doordat veel hoogbegaafde kinderen hun ontwikkeling vanaf jongs af aan al vanuit observatie doorlopen, is de kans groot dat er nog veel primaire reflexen actief zijn. Loopt je kind hierdoor vast? Kijk eens voor meer informatie over reflexintegratie op https://www.360gradenhb.nl/uitleg-per-reflex/ . Want wanneer deze reflexen alsnog worden geïntegreerd blijkt je kind toch echt heel blij te worden van meer uitdaging. Maar dan zonder stress!