Ontwikkeling
De Hands Supporting Reflex verschijnt in de 6e maand van de zwangerschap. Hij wordt geactiveerd in de eerste maand na de geboorte en komt onder controle bij ongeveer 6 maanden. Deze reflex wordt ook wel de Parachute reflex genoemd. Wanneer je een baby met de romp in een horizontale positie vlak boven een horizontale ondergrond brengt, dan zullen de armen van de baby zich uitstrekken naar de grond. Later zie je dezelfde reactie gebeuren bij een verticale ondergrond (bijv een muur). Het naar voren brengen en het strekken van de armen is een beschermende reactie. Op deze manier vangen we ons lichaamsgewicht op en beschermen ons tegen vallen op de grond. De reflex is belangrijk voor de samenwerking tussen de boven- en onderkant van ons lichaam. Ook heeft de Hands Supporting reflex een belangrijke rol bij het zien, waarnemen en de oog- handcoördinatie. Hierdoor kunnen we dingen goed vastpakken, maar ook obstakels ontwijken (zowel letterlijk als figuurlijk). In figuurlijke zin heeft deze reflex te maken met het stellen en accepteren van grenzen en ‘nee’ kunnen zeggen/accepteren. Deze grens is onzichtbaar. Voordat je hem dan ook kunt aangeven of accepteren moet je lichaam die grens eerst kunnen voelen. De HSR ondersteunt en ontwikkelt de verschillende manieren van bewegen (homologe-, homolaterale-, grof motorische coördinatie en bewegingen).
Het effect
Een niet geïntegreerde HSR heeft een negatieve invloed op gedrag, leervaardigheden, maar ook op ons energieniveau en immuunsysteem. De belangrijkste eigenschap van de HSR is het herkennen en erkennen van de grenzen van persoonlijk ruimte. Wanneer de reflex zich vertraagd of onvoldoende ontwikkelt dan zie je dat op latere leeftijd vaak terug doordat iemand zich isoleert uit groepsprocessen of vaak afstand houdt. Op deze manier beschermen ze zichzelf zodat anderen niet voortdurend in hun persoonlijke ruimte komen. Ze worden overspoeld door de energie en regie van de ander. Ze trekken zich daarom het liefste terug in hun eigen veilige wereld.
Wanneer iemand niet zijn eigen grenzen kan aangeven en ‘bestuurd’ wordt door anderen, kost dat veel energie. In het begin kan dit een hele poos goed gaan. Echter de spanning bouwt zich van binnen steeds verder op, gaat borrelen en komt er als een ontploffing uit (vaak in een veilige omgeving). De emotionele of agressieve explosie is een uiting van veel opgekropte negatieve energie. Het lichaam heeft al die tijd stresshormonen aangemaakt. Wanneer zo’n situatie te lang duurt, dan blijven adrenaline en cortisol op een te hoog niveau en spreken we van chronische stress.
Chronische stress trekt ons energiesysteem leeg, zonder dat het weer voldoende kan opladen. Uiteindelijk resulteert dit in moeite met communicatie, agressie, gevaar en stressvolle situaties opzoeken, pesten en gepest worden. Daarnaast zie je dat er vaak een slachtofferrol wordt ingenomen en er moeite is met het omgaan van veranderingen en uitdagingen. Op het gebied van leren heeft de HSR invloed op de fijne motoriek, informatie opnemen en verwerken en motorische vaardigheden.
Kenmerken van een nog actieve Hands Supporting reflex:
• Onhandig
• Vaak en pijnlijk vallen
• Slechte fijne motoriek
• Lage rugpijn
• Zere scheenbenen
• Slechte balans
• Agressie
• Pesten (zowel pesten als gepest worden)
• Slecht afstand kunnen houden
• Sluit zichzelf af
• Moeizame informatieverwerking